Programok

Túrák mindenkinek

Eger-patak - Kis tisza - túra (3.000,- Ft / hajó)

35 perces ízelítő hajókirándulás (1 hajó max. 8 fő; 40 fő = 5 hajó)

Tisza-tavi Vízisétány és Tanösvény (2.500,- / hajó)

1.5 km séta rövid csónakos kirándulással, más túrákhoz is kapcsolható! Belépőjegy árak a túrán felül:

  • Teljesárú: 750,- Ft / fő
  • Kedvezményes: 500,- Ft / fő (6 év alatt ingyenes)

Madárrezervátum-túrák (6.000,- és 10.000,- Ft / hajó)

75 perces vagy 2 órás körút a lagúnák világába (1 hajó max. 8 fő; 80 fő = 10 hajó)

4 órás hajnali és délutáni Fotó-szafarik

Csónakos túrák vezetővel, alkalmanként 10-15 féle madár becserkészése. Ára: 16.000,- Ft / alkalom

Óhalászi emlékek, az elárasztott falu (18.000,- Ft / hajó)

4 órás túra a Holttiszára és az Óhalászi szigetre. Kilátó, romok, lagúnák.

Napfelkelte-túra (18.000,- Ft / hajó)

4 órás hajnali program. Indulás napkelte előtt fél órával. Fotókészítés a vízben álló gémeskútról napkeltében, kormorántelep és gémtelep megközelítése elektromos motorral, morotvák, vízitök-mezők, Vadlúd-torony, jégmadarak, repülő halak.

Menetrend szerinti kishajó-járat a Tisza-tavi madárrezervátumba:

Jegyár: 2.000,- Ft / fő

Április-május-június és szeptember-október hónapokban Szombat és Vasárnap, július és augusztus hónapban minden nap indul: 10.00 és 16.00 órakor. 2 órás körutazás a Nemzeti Parkban, sok madárral! Minimum 5 fő jelentkezése esetén indul el!

Madárrezervátum + Tanösvény (7.000,- Ft / hajó + belépők)

Kb. 3 órás vízi-gyalogos program. Változatos túra sok érdekességgel.

Nagy ornitológiai túra a védett északi területre (18.000,- Ft) Csak Június 15-től!

4 órás körút, holtágak, gémtelep, ősszel nagy madárvonulás.

Egész napos vízi, gyalogos és kerékpáros túra (26.000,- Ft / hajó + belépők)

Poroszló-Örvény csónakkal, ártéri séta, vízen Sarudra, vissza kerékpárral Poroszlóra.

Tisza-tavi körút (18.000,- illetve 22.000,- Ft / hajó)

4 vagy 5 órás kirándulás sok-sok madárral. Erdei csónakázás, jégmadarak, hódvár, tavirózsa- mező, a hosszabb túrán séta a szigeten.

Naplemente túra (6.000,- illetve 10.000,- Ft / hajó)

Esti, 75 perces vagy 2 órás madárrezervátum-túra. 1 hajó max 8 fő!

Túrák elektromos sétahajóval

Fél órás ízelítő (4.000,- Ft / hajó)

Az Eger- patak- Botos kubik- Kistisza útvonalon haladunk, és a Nagykubik érintésével jutunk vissza a kikötőbe.

Alsóréti kerülő (8.000,- Ft / hajó)

1 órás körút, ahol megnézzük a régi csapói gyümölcsös maradványait, majd a Kistiszán az alsóréti híd maradványai között áthaladva a kislagúnán kijövünk a Nagykubikra, és ott vissza a kikötőbe.

1,5 órás madárrezervátum túra (12.000,- Ft / hajó)

Kalandos utazás után érünk a madárezervátumba, ahol kikötünk egy szigeten, és a Fattyúszerkő toronyból megnézzük a panorámát, majd a Kistiszán vissza a kikötőbe.

2 órás madárrezervátum túra (16.000,- Ft / hajó)

A madárrezvátum megtekintése után elmegyünk egészen a sóházi kanyarig, és úgy jövünk vissza a kikötőbe.

Esti lampionos hajókázás (8.000,- Ft / hajó)

1 órás hangulatos hajózás az éjszakában, naplemente után.

Ajánlatok Osztálykirándulásokra

Tanösvény látogatás + Eger-patak + Kis-tisza túra:

8 személyes kishajókkal jutunk el a Vízisétányra, ahol tetszőleges időt lehet eltölteni. Amikor végzett a csapat, elmegyünk még egy rövid, hangulatos csónakkirándulásra. Itt még sok érdekességet látunk, majd a régi gyümölcsös mellett elhaladva a Nagykubik érintésével visszatérünk a kikötőbe. A program kb. 1,5-2 órás. Ára : 750,- Ft / fő

Madárrezervátum túra:

Egy kb. 75 perces, végig kishajós körúton bemegyünk a Nemzeti Park területére, és a Poroszlói medence után áthaladunk a Tüskevár hangulatát idéző gyékényes és nádas lagúnákon. Végig sok madár, maradandó élmény! Ára: 750,- Ft / fő

Madárrezervátum + Tanösvény:

A két program összekötése, 1,5 óra hajózás, 1,5 óra séta! A két túra jól kiegészíti egymást, rendhagyó környezetismeret órának is megfelel. Ára: 1.300,- Ft / fő

Tisza-tavi kis madarász:

Bármelyik túrához igényelhető madárfelismerő játék. Célszerű csoportonként, hajónként igényelni, és ebben az esetben csak 300.- forintba kerül fejenként, és így is mindenki megkapja a madaras füzetet és az Oklevelet is!

Vadvízi kenutúrák

„Hódos”-körút kb 4 órás túra, (2.000,- Ft / fő)

A túra során számtalan kuriózumnak számító érdekességet tekintünk meg, és eljuthat bárki azokra a területekre, amelyek semmilyen egyéb módon nem közelíthetők meg! Ezek a rejtett holtágak teljesen el vannak zárva a csónakok elől, a kenuval is csak úgy juthatunk oda, hogy át kel húzni járművünket egyik tóról a másikra. Gyönyörű tavirózsa és tündérfátyol mezők, kilátó, rengeteg madár, „erdei evezés”.

Ördögárkon-bokron át kb. 8 órás túra, (3.000,- Ft / fő)

Ezen a túrán a rejtett holtágak felfedezése után még elmegyünk a gyönyörű Óhalászi holttiszára, és megkeressük a kitelepített ártéri falu még meglévő romjait is! Végig sok érdekesség, garantáltan maradandó élmény!

„Rétisas”-túra a védett északi területre (június 15-től) szintén kb. 8 órás evezés, (3.000,- Ft / fő)

A zárt tavak után északra vesszük az irányt, és felkeressük a fokozottan védett területen a Tisza-tó gém- és kormorántelepeit. A tündérfátyol és vizitök mezők között elevezünk egészen a „Vadlúd-toronyig”, ahol ősszel ezrével figyelhetők meg a vonuló madarak. Az Eger-patak vonalán visszatérünk a kikötőbe. Mindegyik túrán láthatjuk a hódok nyomait, és a jégmadarak fészkelőhelyét is! Minimum 6 Fő jelentkezése esetén!

Tisza-tavi Ökocentrum

A Poroszló területére tervezett Tisza-tavi Ökocentrum projekt tervezése 2003-ban indult meg. A tervezés műszaki paraméteire és tartalmára vonatkozóan, többkörös különböző, a témában érdekelt szakértők bevonásával megtartott egyeztetések megfontolásait szem előtt tartva került sor. Időközben elkészült a tervezett Ökocentrum közvetlen közelében lévő, Tisza-tavi Vízisétány, amely 2006 óra folyamatosan működik.

Az Ökocentrum, mint működő egység, Magyarországon teljesen újszerű, és eleddig sehol sem alkalmazott megoldás, annak pontos műszaki- és működési tartalmára bevált recept nem állt rendelkezésre, az ötleteket jól működő külföldi példák, hazai helyszínre adoptálásával építettük be.

A projekt célja egy olyan, Magyarországon egyedülálló, de Európai viszonylatban is ritkaságszámba menő Ökocentrum- Természetház- létrehozása, ahol kapcsolódik egymáshoz a turizmus és a természetvédelem, oktatás.

Mindez annak érdekében, hogy a Tisza-tó és környéke turizmusban betöltött szerepe növekedjen, pozitív élettér teremtődjön az itt élő lakosság, az itt működő vállalkozások számára munkahelyteremtés révén és kedvező feltételeket teremtsünk a Tisza-tó iránt befektetőként és turistaként érdeklődők számára, olyan feltételek mellett, amely nem terheli tovább a környezetet, óvja-védi természeti értékeinket, megtanítja erre a felnövekvő generációt.

A projekt alapvető célja a Tisza-tónál jelenleg meglévő, ill. tervezett ökoturisztikai program elemek összefogása, komplex turisztikai termékké formálása, egy központi létesítményre, az Ökocentrumra alapozva. A beruházás fizikai megvalósítására Poroszló Község területén kerül sor, de az Ökocentrum által nyújtott szolgáltatások hatásai a teljes Tisza-tavi régióra kihatással lesznek.

Az Ökocentrum központi épülete a Látogatóközpont, mely 2.600 m2-en, 4 szinten nyújtja szolgáltatásait a látogatóknak. A Látogatóközpont fő attrakciója a 600.000 l össztérfogatú édesvízi akvárium, amely az épület pinceszintjén kerül kialakításra, hazánk és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeinek bemutatására. A több mint 40-féle hazai hal mellett, közel 15 kétéltű- és hüllőfaj garantálja a bőséges látnivalót. Ismeretterjesztő, oktató, nevelő szerepe kiemelkedő. Az általános- és középiskolák biológiai tananyagának kiegészítő, gyakorlati oktatásában komoly szerepet tölthet be a bemutató, de jelentős segítséget nyújthatunk a felsőfokú oktatási intézmények hallgatói számára is.

A főépületben kerül kialakításra a 24 férőhelyes 3 dimenziójú vetítőterem.

A vetítőterem: az építészeti megfogalmazásában és technikai „szolgáltatásában” igyekszik rendhagyó lenni. Elsősorban a vetítőfelület térbeni elhelyezésével. A 3D-s ismeretterjesztő filmek ezen technikai megoldásokkal olyan élményszerű elemeket produkálnak, hogy a nézők úgy érezhetik, hogy részesei a vetítővásznon történő eseményeknek. Pl. vihar a Tiszán, halrajok vonulása.

Ugyancsak a főépület részét képezi egy 100 fős konferenciaterem, amely tudományos konferenciáknak, rendezvényeknek biztosítana korszerű feltételeket.

Az épület térségi jelentőségű funkcióknak is helyt ad, így a tervezési program szerint itt lesz a poroszlói vízi rendőrőrs, a térségi turisztikával foglalkozó Turisztikai Desztinációs Menedzsment szervezet székhelye.

Az épület tornya, turisztikai célok mellett alkalmas a Tisza-tavi viharjelző rendszer biztonsági berendezésének elhelyezésére is.