Programok

Túrák mindenkinek

Csicsman kikötő szervez különböző vízitúrákat. Mobil: +36 (30) 953-5328

Tisza-tavi Ökocentrum

A Poroszló területére tervezett Tisza-tavi Ökocentrum projekt tervezése 2003-ban indult meg. A tervezés műszaki paraméteire és tartalmára vonatkozóan, többkörös különböző, a témában érdekelt szakértők bevonásával megtartott egyeztetések megfontolásait szem előtt tartva került sor. Időközben elkészült a tervezett Ökocentrum közvetlen közelében lévő, Tisza-tavi Vízisétány, amely 2006 óra folyamatosan működik.

Az Ökocentrum, mint működő egység, Magyarországon teljesen újszerű, és eleddig sehol sem alkalmazott megoldás, annak pontos műszaki- és működési tartalmára bevált recept nem állt rendelkezésre, az ötleteket jól működő külföldi példák, hazai helyszínre adoptálásával építettük be.

A projekt célja egy olyan, Magyarországon egyedülálló, de Európai viszonylatban is ritkaságszámba menő Ökocentrum- Természetház- létrehozása, ahol kapcsolódik egymáshoz a turizmus és a természetvédelem, oktatás.

Mindez annak érdekében, hogy a Tisza-tó és környéke turizmusban betöltött szerepe növekedjen, pozitív élettér teremtődjön az itt élő lakosság, az itt működő vállalkozások számára munkahelyteremtés révén és kedvező feltételeket teremtsünk a Tisza-tó iránt befektetőként és turistaként érdeklődők számára, olyan feltételek mellett, amely nem terheli tovább a környezetet, óvja-védi természeti értékeinket, megtanítja erre a felnövekvő generációt.

A projekt alapvető célja a Tisza-tónál jelenleg meglévő, ill. tervezett ökoturisztikai program elemek összefogása, komplex turisztikai termékké formálása, egy központi létesítményre, az Ökocentrumra alapozva. A beruházás fizikai megvalósítására Poroszló Község területén kerül sor, de az Ökocentrum által nyújtott szolgáltatások hatásai a teljes Tisza-tavi régióra kihatással lesznek.

Az Ökocentrum központi épülete a Látogatóközpont, mely 2.600 m2-en, 4 szinten nyújtja szolgáltatásait a látogatóknak. A Látogatóközpont fő attrakciója a 600.000 l össztérfogatú édesvízi akvárium, amely az épület pinceszintjén kerül kialakításra, hazánk és a térség jellegzetes vízi és vízparti életközösségeinek bemutatására. A több mint 40-féle hazai hal mellett, közel 15 kétéltű- és hüllőfaj garantálja a bőséges látnivalót. Ismeretterjesztő, oktató, nevelő szerepe kiemelkedő. Az általános- és középiskolák biológiai tananyagának kiegészítő, gyakorlati oktatásában komoly szerepet tölthet be a bemutató, de jelentős segítséget nyújthatunk a felsőfokú oktatási intézmények hallgatói számára is.

A főépületben kerül kialakításra a 24 férőhelyes 3 dimenziójú vetítőterem.

A vetítőterem: az építészeti megfogalmazásában és technikai „szolgáltatásában” igyekszik rendhagyó lenni. Elsősorban a vetítőfelület térbeni elhelyezésével. A 3D-s ismeretterjesztő filmek ezen technikai megoldásokkal olyan élményszerű elemeket produkálnak, hogy a nézők úgy érezhetik, hogy részesei a vetítővásznon történő eseményeknek. Pl. vihar a Tiszán, halrajok vonulása.

Ugyancsak a főépület részét képezi egy 100 fős konferenciaterem, amely tudományos konferenciáknak, rendezvényeknek biztosítana korszerű feltételeket.

Az épület térségi jelentőségű funkcióknak is helyt ad, így a tervezési program szerint itt lesz a poroszlói vízi rendőrőrs, a térségi turisztikával foglalkozó Turisztikai Desztinációs Menedzsment szervezet székhelye.

Az épület tornya, turisztikai célok mellett alkalmas a Tisza-tavi viharjelző rendszer biztonsági berendezésének elhelyezésére is.

Pályázatok

Pályázatok

Pályázatok